Hur skattar jag för mina pokervinster gjorda utanför EU?

 

Problemet är att det inte är särskilt lätt som svensk att på ett riktigt sätt skatta för vinster i poker utanför EU (notera att detta inte bara gäller pokersidor online utan även vinster i Liveturneringar). Eftersom poker klassas som lotteri säger lagen att man ska skatta 30% på vinsten som ”inkomst av kapital”. Däremot får man inte göra avdrag för utgifter i samband med pokervinsten. Detta eftersom poker klassas som lotteri och vi därför kan ha skattefri poker. Själva lottpriset är ju ofta en försvinnande liten del av vinsten när man vinner på lotteri. Däremot i poker anses varje pott i sig vara ett enskilt lotteri. Spelar du poker utanför EU måste du alltså skatta för varje pott du vinner utan att göra avdrag för de potter du förlorar.

Samma sak gäller om du spelar WSOP, en av de största turneringarna i världen där de bästa pokerspelarna finns. Nästan alla pokersajter, oavsett om det är inom EU eller inte har kval dit. Om du köper in i Main Event, huvudturneringen kostar det $10 000. Säg att du nu gör en enorm prestation och kommer precis så att du får pengar i turneringen. Du får då kanske $12 000. Sen har du betalt
resor och allt ner till Las Vegas i USA och har levt där nere. Du kanske har betalt lika mycket, $12 000 kronor för att vara där nere och köpa in i turneringen. Trots det måste du betala 30% i skatt på vinsten $12 000, alltså $4000 vilket gör att du kommer betala mer i skatt än du vunnit i poker utanför EU. Detta hade inte gällt om du spelat en turnering inom EU då du inte hade betalt en enda krona i skatt.

Det du gör för att betala dina skatter är att du i din årliga deklaration helt enkelt anger pokervinsterna som ”inkomst av kapital”. Om du är osäker på om du spelar på en EU pokersajt eller inte så får du försöka ta reda på det. Experter rekommenderar ofta att inte skriva något för att inte riskera att ”väcka den björn som sover”.

På Pokersajt.EU får du hjälp med att hitta skattefria pokersajter och hjälp med pokerrelaterade skatteproblem

Leave a Reply